Tenoren

Stefan Berghammer

Tenor Stefan Berghammer (1970) is afgestudeerd aan het Mozarteum in Salzburg, Oostenrijk. Hier studeerde hij schoolmuziek, zangpedagogiek, piano en trombone. In Londen behaalde hij aan de Royal Academy of Music zijn diploma solozang. Stefan is een veelgevraagd solist voor de oratoria en cantates van J.S. Bach. Zijn opera- en concertrepertoire reikt van Renaissance tot Hedendaagse muziek. Hij is lid van het in renaissancemuziek gespecialiseerde Huelgas Ensemble. Hij heeft de Elena Gerhard Liederprijs in Londen gewonnen en heeft met het Huelgas Ensemble in de laatste jaren een groot aantal muziekprijzen gewonnen. Stefan maakt sinds 1998 deel uit van het Nederlands Kamerkoor.

Harry van Berne

Studeerde solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Verdere studie werd gevolgd bij Margreet Honig in Amsterdam en Anthony Rolfe Johnson in London. Harry van Berne is een veelgevraagd solist. Hij werkte met vele bekende dirigenten en orkesten samen. Ook geeft hij liedrecitals, daarbij begeleid door piano, luit of (klein) orkest. Zijn uitgebreide repertoire omvat werken uit alle stijlperiodes: van de vroege Middeleeuwen tot en met eigentijdse composities, van de laatste categorie sommige speciaal voor hem geschreven. Verder verzorgt Harry koor- en ensemblecoachings, zowel vocaal als instrumentaal en is hij verder ook werkzaam als dirigent van diverse projectgroepen.

Kevin Doss

De Amerikaanse tenor Kevin Doss is sinds 2001 verbonden aan het Groot Omroepkoor. Hij studeerde aan The University of Michigan en ontving privé-lessen van Leonard Johnson en Randy Lambert. Naast zijn werk met het Groot Omroepkoor zingt Kevin als solist in verschillende oratoria en passies. Hij heeft als solist met het Groot Omroepkoor opgetreden in onder andere Otče Našvan van Janáček, Gijsbrecht van Aemstel van Diepenbrock (in de Nederlandse Muziekdagen), Chichester Psalms van Bernstein (AVRO Kerstmatinee) en To Brooklyn Bridge van Keuris. Kevin werkt ook regelmatig met het kamerkoor Cappella Amsterdam.

Dolf Drabbels

De Nederlandse tenor Dolf Drabbels studeerde solozang aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem bij Harry van Berne. Hij volgde masterclasses bij Roberta Alexander, David Wilson Johnson en Beryl Foster. Tegenwoordig wordt Dolf Drabbels gecoached door Hanneke de Wit. Inmiddels is Dolf Drabbels een veelgevraagd solist en heeft hij gewerkt met de vooraanstaande dirigenten Daniel Reuss, Klaas Stok, Etienne Siebens en Jan Willem de Vriend. Verder heeft hij zich bekwaamd als ensemblezanger en zingt regelmatig in gerenommeerde ensembles zoals Cappella Amsterdam o.l.v Daniel Reuss, Amsterdam Baroque Choir o.l.v Ton Koopman, het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra enhet Groot Omroep Koor.

Steven van Gils

Tenor Steven van Gils studeerde aan het conservatorium van Rotterdam. Na enkele jaren les te hebben gehad bij Frans Huijts studeerde hij daar af bij Roberta Alexander. Verder onderricht en masterclasses volgde hij bij onder andere Carolyn Watkinson, Jard van Nes, Maarten Koningsberger, Nico van der Meel, Sheila Barnes, Roger Braun, Kelvin Grout, Meinard Kraak, Roger Vignoles, Malcolm Martineau en Adrian Thompson. Als solist in oratoria is hij als Bach-vertolker te horen geweest als de Evangelist in de Matthäus Passion, in de Johannes Passion, in de gereconstrueerde Markus Passion (Bach/Koopman) en in de door Jan Rot hertaalde Mattheus Passie. Ook zong hij de aria's in de Matthäus Passion, in de alternatieve Johannes Passion, in het Weihnachts Oratorium en in de Hohe Messe.

Henk Gunneman

Tenor Henk Gunneman volgde o.a. zang- en interpretatiecursussen bij Max van Egmond en Thom Bollen. Na zijn UM diploma vervolgde hij zijn opleiding in Engeland bij oude muziekspecialist Nigel Rogers en na die periode aan de Britten-Pears School for Advanced Musical Studies te Aldeburgh waar hij lessen kreeg van Diana Forlano en aan masterclasses deelnam onder leiding van Anthony Rolfe Johnson. Sinds 1992 maakt hij als ensemblezanger deel uit van ‘The Amsterdam Baroque Choir’ o.l.v. Ton Koopman waarmee hij concerten gaf in diverse Europese landen zoals Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Polen en Zweden en tournees maakte naar Amerika en Japan. Tevens zingt hij regelmatig met het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam en het Groot Omroepkoor.

Mattijs Hoogendijk

Tenor Mattijs Hoogendijk studeerde cum laude af aan het conservatorium in Zwolle. Mattijs zong in verschillende operavoorstellingen waaronder Figaro! van Opera Nijetrijne, Orfeo (Claudio Monteverdi), Midsummer Night’s Dream (Purcell) o.l.v. Mike Fentross, William and Mary, Dido and Aeneas, Händel Revue, Nozze di Figaro en ‘Purcell Gala’ van Barokopera Amsterdam. Tevens zong hij Die sieben letzte Worte (Schütz) en Membra Jesu Nostri (Buxtehude) o.l.v. Jos van Veldhoven. Hij zong met koren en kamerkoren als Cappella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, the Amsterdam Baroque Choir, Vox Luminis, Quink, Quattre Bouches en het Groot Omroepkoor.

Gerben Houba

Tenor Gerben Houba studeerde zang bij geert Berghs. Zijn huidige coaches zijn Marcel Reijans en Paul Triepels. Hij volgde masterclasses bij Margeet Honig en Kurt Equiluz en bij regisseur Maarten Vonk volgde hij acteer- en bewegingslessen. In 2010 ontving Gerben op het Peter de Grote Festival in Groningen de Honorary Award for outstanding Musicianship. Gerben maakte van 1995 tot 2011 deel uit van de vaste bezetting van Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Tegenwoordig is hij verbonden aan het Groot Omroepkoor en als remplaçant aan De Nederlandse Opera.

Erik Janse

De tenor Erik Janse soleert veel in oratorium, lied en opera. Naast de tenor-aria's in beide Bach Passionen heeft hij de aria's uit meer dan 70 Bach-cantates gezongen, waaronder de solocantate voor tenor in de Utrechtse Dom. Hij trad diverse malen als solist op in de Messiah van Händel, in diverse Missen en het Requiem van Mozart. Een hoogtepunt blijft vertolking van de Evangelist in de Bach-Passionen. Erik zingt sinds 2014 als freelancer bij diverse producties in het koor van de Nationale Opera. Erik studeerde zang bij Sasja Hunnego en Pierre Mak en Evert Jan Nagtegaal. Nu wordt hij gecoacht door operatenor Marcel Reijans.

Sander de Jong

Tenor Sander de Jong (1993), begon in 2002 met het zingen als jongenssopraan bij het Martini Jongenskoor Sneek en zong vanaf 2008 mee in de mannengroep van het Roder Jongenskoor als tenor. Van 2008 tot en met 2011 studeerde Sander in de vooropleiding van het Codarts conservatorium in Rotterdam, waar hij les had van Frans Huijts. Tegelijk volgde hij theorie en pianolessen bij de Ferwerda Academie te Drachten. In februari 2008 behaalde Sander een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours in Groningen, waar hij in 2011 een eerste prijs behaalde. Vanaf 2011 studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij bariton Pierre Mak en coach David Bollen waar hij in 2016 afstudeerde. Momenteel studeert Sander bij bariton Jörn Dopfer in de opera master aan de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg. Naast zijn liefde voor het lied en het regelmatig zingen van liedrecitals heeft hij gezongen in professionele koren zoals de Nederlandse Bachvereniging en het Nieuw Nederlandse Vocaal Ensemble.

Edward Leach

Edward began his career as a singer in the choirs of Ipswich School, before taking up a choral scholarship at Jesus College, University of Cambridge. Having graduated with a first class degree in Musicology he embarked upon a career as a music tutor and teacher, before establishing himself as a freelance singer in London, singing with many choirs and ensembles. During this time Edward's professional experience ranged from Monteverdi Vespers to Stockhausen opera, and saw him perform in such varied venues as the Frari Church in Venice, a warehouse in Birmingham, and as far afield as Beijing. Edward now studies privately with Stephanie Doll.

Falco van Loon

Tenor Falco van Loon (1976) studeerde vanaf 2001 aan de conservatoria van Enschede en Arnhem. Daar ontwikkelde hij zich in klassieke solozang en ensemblezang onder toezicht van Annette Kleine, Harry van Berne en Lodewijk Meeuwsen. Daarna studeerde hij nog een jaar aan de Messiaen Academie en later volgde hij lessen bij Meinard Kraak en Frans Fiselier en volgde diverse masterclasses. Falco is in korte tijd uitgegroeid tot een veelgevraagd solist. Naast het Weihnachtsoratorium en vele andere cantates van J.S. Bach oogstte hij veel succes met de rol van Evangelist in de verscheidene passies. Naast het repertoire van J.S. Bach zong Falco in diverse grote oratorium- en concertwerken. Met regelmaat zingt Falco zowel solo als in koorverband bij verschillende professionele ensembles zoals het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor.

Arco Mandemaker

Arco Mandemaker studeerde hoofdvak zang aan het Rotterdams Conservatorium bij Sylvia Schlüter en Maarten Koningsberger en hoofdvak koordirectie bij Barend Schuurman. Daarnaast nam hij deel aan masterclasses van onder anderen Barbara Bonney, Hans-Peter Blochwitz, Carolyn Watkinson, Margreet Honig en Ian Bostridge. Na zijn zangstudie specialiseerde hij zich in de barokke uitvoeringspraktijk bij Howard Crook. Op dit moment wordt hij gecoacht door Jard van Nes. Arco ontwikkelde zich tot een veelzijdig zanger met een repertoire dat alle stijlperioden omvat. Van Bach staan naast diens cantates, het Weihnachts Oratorium en de Hohe Messe, ook de evangelist en aria’s uit de Johannes- en Mattheüs Passion op zijn repertoire. Tevens werd hij artistiek leider van het professionele "Gombert Consort" en het semiprofessionele "Schütz Vocaal Ensemble".

Albert van Ommen

Albert van Ommen studeerde vanaf 1989 aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, bij Margreet Honig, Maarten Koningsberger en Paula de Wit. In 1996 behaalde hij daar zijn examen docerend musicus. Hierna ging Albert verder studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Diane Forlano en Rita Dams waar hij in 1998 afstudeerde als uitvoerend musicus. Tegelijkertijd met zijn studie voor uitvoerend musicus, studeerde hij ook aan de Opera Akademie tussen de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Albert werkte o.a. met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Yakov Kreizberg en gaf concerten met pianist Rudolf Jansen.

Matthew Smith

Tenor Matthew Lawrence Smith gained a master in Music degree from the University of Milwaukee, Wisconsin, USA in 1996. He was also an apprentice with the professional Skylight Opera Company in Milwaukee. His first production as a professional was The Elixir of Love by Donizetti. After returning home to Great Britain in 1998, Matthew worked as a singer in musicals and took the position of choral lay tenor at the world famous Hampton Court Palace for a year. During this period, Matthew toured in opera productions around the UK, Ireland, and USA in 2002-2004 for Columbia Artists. He also sang a production of Evita in Beirut, and, in 2003-2006, he toured with the international performing act The Three Waiters. Matthew has been a full-time member of the Dutch Radio Choir since 2006, singing in over 300 productions varying from renaissance to gospel. He also performed with other groups - notably Cappella Amsterdam, the Dutch National Opera Choir, the Reisopera, and in the UK with Opera Project, a leading UK touring company.

Jeroen de Vaal

De zangcarrière van Jeroen de Vaal (1973) begon al vroeg. In de jaren tachtig van de vorige eeuw trad hij als kind veelvuldig op in de rol van jongenssopraan. De Vaal studeerde vervolgens zang aan het conservatorium in Utrecht en volgde masterclasses bij onder anderen Jard van Nes. Sinds zijn afstuderen werkt hij in diverse operahuizen en zingt hij als tenorsolist bij concerten met onder meer de Passionen, cantates, de Hohe Messe en het Weihnachtsoratorium van Bach en het oratorium ”Die Jahreszeiten” van Haydn. Ook geeft hij concerten met liedprogramma’s, samen met verschillende instrumentalisten. Hij reist voor zijn werk door heel Europa.

Hui Wang

Tenor Hui Wang werd geboren in Wenzhou en studeerde schoolmuziek met specialisatie zang aan het conservatorium van Hanzhou, China. Van 2001 tot 2005 studeerde hij hoofdvak zang bij Harry van Berne aan het conservatorium van Arnhem. Sindsdien was hij te horen in opera (Die Zauberflöte, Idomeneo), theaterproducties (Oerol festival) en in passionen en cantates van J.S. Bach.