Gerben Houba

Gerben Houba is fulltime klassiek zanger sinds 2003, na een periode van 12 jaar waarin hij zijn actieve zangleven combineerde met een studie economie en een baan als vermogensbeheerder. Sinds hij zich volledig richt op zijn professionele zangcarrière, is hij een veelgevraagde solist op het gebied van oratorium, opera en muziektheater, maar ook een actieve ensemblezanger bij diverse professionele gezelschappen. Verder is hij mede-oprichter van Vocaal Kwartet Quatre Bouches.

Op aanraden van zijn muziekleraar Cees Mobach begon Gerben op zeventienjarige leeftijd met zanglessen. Voor zijn ontwikkeling als uitvoerend zanger zijn verder de volgende personen belangrijk geweest: dirigent Daniel Reuss, zangpedagoog Geert Berghs, ademcoach Paul Triepels en regisseur Maarten Vonk. Gerben volgde masterclasses bij Margreet Honig en Kurt Equiluz. Zijn huidige coach is Marcel Reijans. In 2010 ontving Gerben op het Peter de Grote Festival in Groningen de Honorary Award for outstanding Musicianship.

Gerben soleerde in diverse producties op het gebied van opera en muziektheater. Zo zong hij de titelrol in Orfeo van Monteverdi, Ismaële in Nabucco van Verdi, Cinna in La Vestale van Spontini, de titelrol in de wereldpremiere van Dichtertje van Harke Jan van der Meulen, Thyeste van Jan van Vlijmen en had hij een grote dubbelrol in Cajanus, een gigantische opera van Egon Kracht.

Bij de traditionele oratoria is Gerben een veelzijdig solist met een repertoire van Barok tot Modern. Het is onmogelijk hier volledig te zijn, maar regelmatig terugkerende werken zijn de Mattheus- en Johannespassie van Bach (waarin hij zowel de aria's als de evangelistpartij zingt), de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Requiem van Mozart, de Messiah van Händel en het Stabat Mater van Haydn. Voorbeelden van meer moderne werken Waar Gerben de tenorsolo in vertolkt zijn Strawinsky's Cantata, Canticum Simeonis van Barbe, The Volnich Cyphermanuscript van Kyburz en Sonnengesang van Goebaidoelina.

Gerben maakte van 1995 tot 2011 deel uit van de vaste bezetting van Cappella Amsterdam. Tegenwoordig is hij verbonden aan het Groot Omroepkoor. Als remplaçant zingt hij bij gelegenheid bij gezelschappen als De Nationale Opera, het Nederlands Kamerkoor en Collegium Vocale Gent.

Gerben Houba heeft 3 keer gezongen in de cantatevespers in Hilversum.

Laatst bijgewerkt op: 29-08-2023