Nathan Tax

Met het Stedelijk Gymnasium Arnhem reeds vier jaar achter mij, ontving ik in 2012 mijn bachelordiploma filosofie.
Vanaf 2010 volgde ik privézangles ik bij mezzosopraan Elizabeth van Daalen. In 2014 behaalde ik mijn propedeuse klassieke zang aan het Utrechts Conservatorium bij de IJslandse tenor Jon Thorsteinsson. In 2016 en 2017 studeerde ik bij sopraan Charlotte Margiono, vanaf 2019 krijg ik les van mezzosopraan Wilke te Brummelstroete. In losse projecten en masterclasses werkte ik als solist met tenor Marcel Beekman, bariton Peter Bording, repetitor Abigail Richards en regisseur Wouter van Looy.

In opera- en oratoriumuitvoeringen zing ik regelmatig solo, zoals de Requiems van Fauré, Mozart en Duruflé (Brahms staat nog hoog op de verlanglijst!) en regelmatig in Bachcantates. Sinds 2018 ben ik vaste bas bij Cappella Amsterdam, onder leiding van dirigent Daniel Reuss. Met Cappella ben ik veel op tournee langs grote podia in binnen- en buitenland — van Concertgebouw, De Doelen en TivoliVredenburg tot de Elbphilharmonie Hamburg en de Auditorio de Tenerife.

Naast mijn studie en werk heb ik altijd bestuurs- en medezeggenschapswerk gedaan. Bij het wijsgerig faculteitsblad Splijtstof was ik betrokken als eindredacteur en begeleidde ik de oprichting van de stichting. Bij het Nederlands Studenten Kamerkoor was ik fondswerver, zakelijk coördinator en voorzitter van de Vriendenstichting. Met componist Joost Kleppe zette ik een bijzondere reeks theaterconcerten neer, genaamd ‘Meet the Composer!‘ (Buma Cultuur / stichting GeNeCo).

In 2018 startte ik stichting Cherubino. Met productieleider Sophie van Weeren en regisseuse Panda van Proosdij ontwikkel ik prikkelende, humoristische opera’s en operettes in het Nederlands.

Laatst bijgewerkt op: 24-02-2023