12 oktober 2023: Jesu, der du meine Seele, BWV 78

12 oktober 2023: Jesu, der du meine Seele, BWV 78

Een oase van troost voor de ziel

Bachs cantate Jesu, der du meine Seele, BWV 78, componeerde hij voor de 14e zondag na Trinitatis in 1724. Gebaseerd op de gelijknamige koraal (1641) van Johann Rist, biedt deze cantate een oase van troost en bemoediging voor de ziel in beproeving.

De cantate opent met een krachtig koor, waarin de gemeente zich richt tot Jezus, de Redder van hun zielen. De daaropvolgende aria's en recitatieven verkennen verschillende aspecten van het christelijk geloof, met thema's als bekering, vergeving, en de kracht van gebed.

Muziek en structuur

De cantate bestaat uit zeven delen, met afwisselend koordelen, recitatieven en aria's.
Het openingskoor presenteert de krachtige koraalmelodie; de baspartij in dit deel is gebouwd op een chromatisch dalende lijn (uitdrukking van lijden en dood) die sterk aan een chaconne doet denken. Deze dalende baslijn keert heel vaak op verschillende toonhoogtes terug, niet alleen bij de basinstrumenten, maar ook bij de hobo’s, de zangers, en ook bij de violen.
Het daaropvolgende duet-aria "Wir eilen mit schwachen, doch emsigen Schritten" drukt een gevoel van urgentie en vastberadenheid uit.
De recitatieven en aria's die volgen, gaan dieper in op de persoonlijke worstelingen van de ziel met zonde en schuld, en bieden troost en hoop door het offer van Christus.
De cantate sluit af met een krachtig koor, "Herr! ich glaube, hilf mir Schwachen", dat een bevestiging van geloof en vertrouwen uitdrukt.

Podcast 'Die Bach-Kantate mit Maul & Schrammek', Duitstalig.

Locatie en aanvang.

Solisten

n.n.b.

Dirigent

Koor

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door n.n.b.