30 september 2023: Ich glaube, lieber Herr, hilf meinem Unglauben, BWV 109

30 september 2023: Ich glaube, lieber Herr, hilf meinem Unglauben, BWV 109

Bach componeerde cantate 'Ich glaube, lieber Herr, hilf meinem Unglauben', BWV 109 in Leipzig voor de 21e zondag na Trinitatis en voerde het voor het eerst uit op 17 oktober 1723.

De tekst van de cantate is van Christian Friedrich Henrici, ook bekend als Picander.
Het is gebaseerd op het evangelie van Johannes 4:46-54, waarin Jezus de zieke zoon van een hoveling uit Kafarnaüm geneest. Jezus zegt tegen de man dat hij niet pas moet geloven als hij een teken of wonder heeft gezien. De man keert naar huis en vindt zijn zoon gezond terug.

De cantate is geschreven voor een groot ensemble, waaronder solisten, koor, strijkers, blazers en continuo. het is een mooi voorbeeld van Bachs vermogen om complexe theologische thema's op een toegankelijke en emotionele manier uit te drukken. Het is een krachtige en inspirerende uiting van geloof en hoop.

De cantate bestaat uit zes delen:

  • Koraal: Ich glaube, lieber Herr, hilf meinem Unglauben
  • Recitativo: Des Herren Hand ist ja noch nicht verkürzt
  • Aria: Wie zweifelhaftig ist mein Hoffen
  • Recitativo: O fasse dich, du zweifelhafter Mut
  • Aria: Der Heiland kennet ja die Seinen
  • Koraal: Wer hofft in Gott und dem vertraut

Het eerste deel, het koraal, is een eenvoudige melodie die het thema van geloof en twijfel uitdrukt. Het tweede deel, het recitatief, wordt gezongen door de tenor en vertegenwoordigt de twijfelende hoveling. De aria die volgt, wordt ook gezongen door de tenor en drukt de twijfel van de man uit in een meer emotionele manier. Het derde recitatief wordt gezongen door de alt en biedt een tegenstelling tot de twijfel van de man. De alt moedigt de man aan om op God te vertrouwen. De aria die volgt, wordt gezongen door de alt en drukt de zekerheid van God uit. Het laatste deel, het koraal, is een vrolijke en optimistische melodie die het thema van geloof en hoop benadrukt.

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Locatie en aanvang.

Extra slotkoraal om mee te zingen

Solisten

Chantal Nysingh

De Nederlandse alt Chantal Nysingh studeerde aan het Artez Conservatorium Zwolle. Zij zingt sinds 2018 bij het Groot Omroepkoor.

William Knight

William Knight startte zijn koorcarrière in het koor van St. Paul’s Cathedral in Londen. Hij studeerde muziek aan de universiteit van York.
Daarna zong hij met beroemde ensembles als The Sixteen, het Geoffrey Mitchell Choir en het Gabrieli Consort en in de koren van Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Brompton Oratory en Temple Church.
Begin 2014 verhuisde William naar Nederland. Naast het zingen in het Nederlands Kamerkoor, werkt William regelmatig met Collegium Vocale Gent, Capilla Cayrasco en Capella Amsterdam.

Dirigent

Harry van Berne

Tenor Harry van Berne studeerde cello en solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Verdere studie werd gevolgd bij o.a. Margreet Honig in Amsterdam en Anthony Rolfe Johnson in London. Harry van Berne maakt deel uit van het Gesualdo Consort Amsterdam en het Quink Vocaal Ensemble. Ook geeft Harry cursussen, masterclasses en workshops over specifieke onderwerpen of stijlperiodes, zowel voor solozangers als voor ensembles. Als hoofdvakdocent solozang is Harry verbonden aan het ArtEZ conservatorium. Vanaf het seizoen 2018-2019 is Harry verbonden aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) als docent in de Master Ensemblezang. De laatste jaren is Harry ook werkzaam als dirigent van koorprojecten.

Koor

Dudok kamerkoor

Het eerste optreden van het Dudok Kamerkoor tijdens een cantate vesper op de Brink dateert uit 2007. Onder leiding van Johan Rooze werkte het koor op 17 mei mee aan de uitvoering van BWV 11, beter bekend als het Himmelfahrtsoratorium. De leden van dit ad hoc samengestelde kamerkoor waren merendeels gerekruteerd uit het grotere Dudok Ensemble waar Johan Rooze sinds 1999 de artistieke spil van was. Na diens vertrek naar zijn tweede vaderland Zuid-Korea in 2008, zingt het Dudok Kamerkoor jaarlijks één productie bij Cantate op de Brink onder leiding van Harry van Berne.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Machteld van Woerden