26 november 2022: Allein zu dir, Herr Jesu Christ BWV 33

26 november 2022: Allein zu dir, Herr Jesu Christ BWV 33

Cantate 'Allein zu dir, Herr Jesu Christ' (BWV 33) werd gecomponeerd voor de 13de zondag na Trinitatis en is voor het eerst uitgevoerd op 3 september 1724 in Leipzig.
Bach baseerde de cantate op het gelijknamige koraal van Konrad Hubert uit 1540. Bach componeerde deze cantate in 1724, in zijn tweede jaar als cantor van de Thomaskirche in Leipzig bij de bijbellezingen Galaten 3, 15-22 en Lucas 109, 23-37: de parabel van de Barmhartige Samaritaan. Met name deze laatste lezing, Jezus’ uitleg van het gebod 'Heb God lief, en uw naaste als uzelf', vormt het thema van deze cantate.

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Locatie en aanvangstijd.

Partituur slotkoraal om mee te zingen.

Solisten

Chantal Nysingh

De Nederlandse alt Chantal Nysingh studeerde aan het Artez Conservatorium Zwolle. Zij zingt sinds 2018 bij het Groot Omroepkoor.

William Knight

William Knight startte zijn koorcarrière in het koor van St. Paul’s Cathedral in Londen. Hij studeerde muziek aan de universiteit van York.
Daarna zong hij met beroemde ensembles als The Sixteen, het Geoffrey Mitchell Choir en het Gabrieli Consort en in de koren van Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Brompton Oratory en Temple Church.
Begin 2014 verhuisde William naar Nederland. Naast het zingen in het Nederlands Kamerkoor, werkt William regelmatig met Collegium Vocale Gent, Capilla Cayrasco en Capella Amsterdam.

Andrew Hopper

De jonge Engelse bas-bariton Andrew Hopper studeerde compositie en cello. In Nederlands studeerde hij zang (oude muziek) aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. (o.a. bij Rita Dams, Xenia Meijer, Peter Kooij en Emma Kirkby). Andrew is vooral gespecialiseerd in oude muziek. Naast het zingen van de standaard oratorio-solo’s (Mattheus Passion, Messiah, Weihnachts Oratorium, etc.) werkt Andrew regelmatig als consort- en koorzanger en treedt hij veelvuldig op met ensembles zoals Collegium Vocale Gent, het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam en Amsterdam Baroque.

Dirigent

Dennis Broeders

Dennis Broeders (1990) studeerde aan het ArtEZ Conservatorium de hoofdvakken piano en koordirectie met als bijvak zang. Hij volgde tweemaal de Kurt Thomas Cursus en daarna een vervolgopleiding koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt. Dennis is de vaste dirigent van Ensemble Illustre en oratoriumvereniging Cantarella. Daarnaast werkt hij momenteel met het Leids Projectkoor en korte projecten met de cantorij van de Arkelse koepelkerk. Als invaller en repetitor heeft hij met vele koren gewerkt.

Koor

Ensemble Illustre

Ensemble Illustre is een gezelschap van jonge musici met een passie voor oude muziek. Ensemble Illustre werd in het voorjaar van 2013 opgericht met als doel oude muziek uit de renaissance en barok in een educatieve sfeer uit te voeren. Ensemble Illustre staat onder leiding van artistiek leider Dennis Broeders.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Christiaan Boers