Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie
De Zuid-Koreaanse sopraan Saejeong Kim begon haar zangcarrière in Zuid-Korea. Tijdens haar opleiding aan de universiteit werd ze gevraagd lid te worden van het Pohang City Choir. Tijdens haar carrière ontwikkelde ze een diepere interesse in oude muziek en voltooide de masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Saejeong Kim is koorlid van het Groot Omroepkoor en heeft regelmatig samengewerkt met het Nederlands Kamerkoor en het Vlaams Radiokoor. Tussendoor trad ze ook op als solist bij uitvoeringen van het Requiem van Mozart, de Messiah van Händel, Die Schöpfung van Haydn, Elias van Mendelssohn, Matthäus-Passion, Johannes-Passion, Magnificat en vele cantates van Bach. Ze studeerde bij Barbara Pearson, Jill Feldman,Peter Kooij en Michael Chance.
Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, werkt als Universitair Docent 'Theologie en de kunsten (in het bijzonder kerkmuziek)' aan de PThU in Amsterdam. Ook werkt ze als docent aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble en het Codarts Kerkmuziek Ensemble.
Ze promoveerde in 2017 aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam op de dissertatie ”My Soul Doth Magnify’. The Appropriation of the Anglican Choral Evensong in the Netherlands’ en was van 2013-2017 als promovenda verbonden aan de PThU. Ze werkte van 2019-2021 als Postdoc Researcher aan een vervolgonderzoek over de Choral Evensong, in een samenwerking met onderzoekers van de University of Oxford.
Hanna studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht (Bachelor theologie), de Universiteit van Tilburg (Research Master Liturgical & Ritual Studies) en de PThU Amsterdam (Master). Daarnaast studeerde ze koordirectie (Bachelor en Master), kerkmuziek (Bachelor) en dwarsfluit (Bachelor en Master) met specialisatie traverso aan het Conservatorium van Amsterdam.
De inleiding wordt verzorgd door Marcel Poorthuis.
Ingenieuze versterking van muziek en tekst
Bach componeerde de cantate in 1724, zijn begintijd in Leipzig. Het is ook de periode waarin hij een heel jaargang van prachtige koraalcantates schreef.
De koraalmelodie van deze cantate is gebaseerd op Psalm 130, ook bekend als De profundis clamavi, die onder meer tijdens de begrafenis van Luther klonk. De cantate gaat over het Bijbelverhaal van de hoveling, wiens zoon op sterven ligt, maar door Jezus wordt genezen. De centrale boodschap is dat genade voor de zondige mensheid niet in allerlei rituele handelingen maar alleen bij God te vinden is.
Naast een ontroerend openingskoor valt onder andere het prachtige terzet voor sopraan, alt en bas op. Met alleen continuo-begeleiding wisselen Trübsal (ellende) met schrijnende halve tonen, en Trost met een vrolijke drieklanken elkaar af.
Zoals zo vaak bij Bach versterken tekst en muziek elkaar op ingenieuze wijze waardoor de cantate grote indruk maakt.
Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie
Slotkoraal om mee te zingen
Sopraan Charlotte Janssen startte in 2008 de opleiding Klassiek Solozang bij Xenia Meijer aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. In 2014 studeerde ze summa cum laude af aan Dutch National Opera Academy te Amsterdam en Den Haag bij o.a. Peter Nilsson en Ira Siff. Ze volgde masterclasses en lessen bij Rudolf Jansen, Dennis O’Neill, Patricia MacMahon, Nelly Miricioiu en Dame Kiri Te Kanawa. Charlotte Janssen is verbonden aan het Groot Omroepkoor.
Mezzosopraan Franske van der Wiel (1993) sloot in 2016 haar bachelor klassieke zang af bij Elena Vink aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle, waar zij twee jaar later de master klassieke zang cum laude afsloot bij Claudia Patacca en Marien van Nieukerken. Zij soleerde onder andere in Händels Messiah en de Brockes Passion, de Mattheus- en Johannes Passion, het Weihnachtsoratorium, Magnificat en de Hohe Messe van Bach, het Requiem van Mozart, de Mis in D van Dvorak, Petite Messe Solemnele en Stabat Mater van Rossini. Zij werkt parttime bij het Groot Omroepkoor en als remplaçant bij het Nederlands Kamerkoor, het koor van de Nationale Opera en de Nederlandse Bachvereniging.
Jasper Dijkstra studeerde Zang Oude Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam bij Xenia Meijer, wat hij Cum Laude afsloot. Drie seizoenen lang was hij actief als Young Bach Fellow bij de Nederlandse Bachvereniging. Hij werkt geregeld samen met professionele ensembles zoals Vox Luminis, Groot Omroepkoor, Nederlandse Bachvereniging, Nederlands Kamerkoor, Luthers Bach Ensemble en Camerata Trajectina.Nederlandse Bachvereniging, Groot Omroepkoor, Nederlands Kamerkoor, Luthers Bach Ensemble, Le Nuove Musiche en Camerata Trajectina.
De bas Christiaan Peters genoot zijn opleiding aan het conservatorium van Rotterdam. Tevens studeerde hij Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Hij nam deel aan de Internationale Bachakademie Stuttgart. Onder meer de soli in Händels Messiah, het Requiem van Mozart en Rossini's Petite Messe Solennelle behoren tot zijn oratoriumrepertoire. Veelvuldig zingt hij in het koor van de Nationale Opera in het Muziektheater in Amsterdam.
Nelly Todorova is pianodocente, koordirigent, zangdocente en zangeres. Ze is afgestudeerd aan Muziek Academie van Sofia en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ze heeft een master diploma in koordirectie en bachelor in muziekpedagogie. Sinds 2006 werkt Nelly in Nederland als pianodocente, koordirigent en zangdocente. Nelly heeft vele internationale masterclasses gevolgd als pianiste, dirigent en zangeres.
Kamerkoor Revoce bestaat uit ca. 26 zangers en richt zich vooral op a capella zang uit verschillende stijlperiodes. Revoce geeft per jaar twee concerten met een gevarieerde programmering. Naast a capella koorwerken uit verschillende stijlperiodes wordt regelmatig de samenwerking gezocht met musici uit de regio. Dit kan variëren van een organist of pianist tot een klein orkestje of muzikaal ensemble. Revoce staat onder leiding van dirigent Nedyalka (Nelly) Todorova.
De inleiding wordt verzorgd door Machteld van Woerden
Bach componeerde deze cantate speciaal voor de eerste kerkdienst waarin hij als cantor in Leipzig in functie was. Op 22 mei 1723 verhuisde hij met zijn gezin van Köthen naar Leipzig, 8 dagen later, op 30 mei, was al zijn intrede. Van een ‘verhuisverlof’ was dus niet echt sprake. Hij maakte zelfs een extra lange cantate van maar liefst 14 delen, waarvan de eerste 7 delen (deel 1) bij Cantate op de Brink klinken.
De cantate gaat over de tegenstelling tussen de armoede van het aardse leven en de ware rijkdom van de hemel. Bach sluit hiermee aan bij de gelijkenis van Lazarus en de rijke man. De centrale koraal van de cantate ‘Was Gott tut, dass ist wohlgetan’, sluit hier mooi op aan.
Het openingsdeel lijkt op een Franse ouverture. Deze muziek werd vaak gebruikt om de komst van een koning aan te kondigen. Maakte Bach hiermee een verwijzing naar zichzelf? In elk geval liet hij met deze prachtige cantate meteen zien wat hij waard was!
Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie
Slotkoraal om mee te zingen
De Duitse sopraan Tanja Obalski studeerde solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en Howard Crook. In 2001 behaalde zij haar diploma 1ste fase en in 2003 een diploma 2de fase in barokzang. Zij volgde verder masterclasses van o.a. Jill Feldman en Emma Kirkby. Als soliste is zij te horen in oratoria, cantates en kamermuziekconcerten zowel in Nederland als daarbuiten. Tanja Obalski is sinds 2010 verbonden aan het Groot Omroepkoor.
Gerben Houba is een veelgevraagde solist op het gebied van oratorium, opera en muziektheater, maar ook een actieve ensemblezanger bij diverse professionele gezelschappen. Verder is hij mede-oprichter van Vocaal Kwartet Quatre Bouches.
Bij de traditionele oratoria is Gerben een veelzijdig solist met een repertoire van Barok tot Modern; regelmatig terugkerende werken zijn de Mattheus- en Johannespassie van Bach (waarin hij zowel de aria's als de evangelistpartij zingt), de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Requiem van Mozart, de Messiah van Händel en het Stabat Mater van Haydn. Gerben is verbonden aan het Groot Omroepkoor. Als remplaçant zingt hij bij gelegenheid bij gezelschappen als De Nationale Opera, het Nederlands Kamerkoor en Collegium Vocale Gent.
Ludovic Provost studeerde aan de Conservatoria van Perpignan en Parijs. Hij debuteerde met zang bij La Maîtrise du Centre de Musique baroque de Versailles en vervolgde zijn zangstudie bij Yves Sotin. Nadien trad hij toe tot de Dutch National Opera Academy onder leiding van Alexander Oliver en perfectioneerde hij zijn vaardigheden bij Margreet Honig. Hij volgde diverse masterclasses en was finalist bij tal van internationale concoursen. Ludovic maakte deel uit van het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Bachvereniging en Les Arts Florissants. Sinds 2011 is hij bariton in het Groot Omroepkoor.
Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium. Na zijn studie piano en orkestdirectie, aangevuld met koordirectie, cello, orgel en zang, werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Sinds 1994 is Boudewijn Jansen verbonden aan de muzikale staf van De Nationale Opera. Verder verzorgde hij verschillende malen de instudering van het Koor van De Nationale Opera. In 2013 dirigeerde hij het Nederlands Blazersensemble en het Koor bij de kroning van koning Willem-Alexander. Hij is sinds 2003 artistiek leider van het befaamde Toonkunstkoor Amsterdam, welke veelal optreedt met het Concertgebouw Kamerorkest. Daarnaast dirigeerde hij vele vooraanstaande koren, zoals het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor. Hij was te gast bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten. Hij doceert en coacht dirigenten, repetitoren en zangers.
De Bach Cantorij Baarn (sinds 1970) is een gezelschap van amateurs en (semi-)professionele musici met één overzichtelijk doel: de kerkmuziek van Bach regelmatig te laten klinken in de setting waarvoor ze bedoeld is: in de kerk. Daartoe organiseert de cantorij elk jaar vijf cantatediensten op wisselende locaties in Baarn op zondagavonden en twee vespers met toelichting op de late zaterdagmiddag, waarin naast een Bachcantate ook enkele andere werken ten gehore worden gebracht. Huidige dirigenten zijn Patrick Pranger en Wouter Verhage.
De inleiding wordt verzorgd door Christiaan Boers.
Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 62: Een feestelijke verwachting!
Johann Sebastian Bach's cantate "Nun komm, der Heiden Heiland" (BWV 62) is een van de meest geliefde werken uit zijn uitgebreide oeuvre. Gecomponeerd in 1724 voor de eerste zondag van Advent, is deze cantate een prachtig voorbeeld van Bach's meesterschap in het verbinden van tekst en muziek.
Een weerspiegeling van de Adventtijd.
De cantate is gebaseerd op de gelijknamige Advent-hymne van Martin Luther en weerspiegelt de vreugdevolle verwachting van de komst van Christus. Het werk opent met een feestelijke koraal, waarin de sopraan de bekende melodie zingt, ondersteund door een rijk orkest. De daaropvolgende aria's en recitatieven verkennen verschillende aspecten van de Adventsthema's, zoals verwondering, verlossing en de oproep tot persoonlijke toewijding.
De cantate staat in een eeuwenoude traditie van het vieren van de Advent en om de komst van Christus te verwelkomen met vreugde en verwondering.
Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie
De Nederlandse tenor Thomas de Bruijn studeerde bij Hubert Delamboye. De Bruijn heeft gewerkt met o.a. Christophe Rousset, Pierre Audi, Lotte de Beer en Miranda van Kralingen. In 2017 maakte Thomas zijn debuut bij De Nationale Opera met de rol van 2de Ombre D’Inferno in de Madrigalen productie in regie van Pierre Audi.
Pieter Hendriks (Den Haag, 1964) volgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn docenten waren Herman Woltman en Wout Oosterkamp. Na afronding van zijn studie maakte hij in Nederland en daarbuiten naam als zanger van oratoriumrepertoire. Hij werkte met dirigenten als Jaap van Zweden, Christian Zacharias, Pierre Cao, Jan Willem de Vriend en Ed Spanjaard. Sinds 2002 is hij als eerste bas werkzaam bij het vermaarde Groot Omroepkoor in Hilversum.
Gilles Michels (1961) studeerde Schoolmuziek B aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 1988 begon hij zijn studie koordirectie bij Barend Schuurman aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in 1992 afstudeerde. Hij dirigeerde hij verschillende koren in Haarlem, Amsterdam, Purmerend en Alphen aan den Rijn en Utrecht. Afgelopen jaren verplaatste zijn werkterrein zich steeds meer van a capella muziek naar het uitvoeren van vocaal-instrumentale werken, in het bijzonder de cantates en grote werken van J.S. Bach en andere grote werken van Handel, Mozart, Schubert, Brahms, Verdi, Britten en Poulenc
Kamerkoor ’Akkoord’ uit Hilversum is ontstaan in 2003 op initiatief van een groep enthousiaste zangers en zangeressen die met elkaar wilde gaan musiceren onder leiding van Cees van der Poel. Doel is met een twintigtal zangers die geen problemen hebben met muziek lezen een grote variatie aan composities in te studeren en ten gehore te brengen. In de sfeervolle ambiance van Het Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef gaf het koor haar eerste concert. Sindsdien verzorgt Akkoord ieder jaar een concert in of in de buurt van Hilversum. Akkoord werkt regelmatig mee aan de Cantate op de Brink in de Grote Kerk in Hilversum. Desgevraagd incidenteel ook aan andere muzikale gebeurtenissen.
De inleiding wordt verzorgd door Charlotte van der Leest
Een oase van troost voor de ziel
Bachs cantate Jesu, der du meine Seele, BWV 78, componeerde hij voor de 14e zondag na Trinitatis in 1724. Gebaseerd op de gelijknamige koraal (1641) van Johann Rist, biedt deze cantate een oase van troost en bemoediging voor de ziel in beproeving.
De cantate opent met een krachtig koor, waarin de gemeente zich richt tot Jezus, de Redder van hun zielen. De daaropvolgende aria's en recitatieven verkennen verschillende aspecten van het christelijk geloof, met thema's als bekering, vergeving, en de kracht van gebed.
Muziek en structuur
De cantate bestaat uit zeven delen, met afwisselend koordelen, recitatieven en aria's.
Het openingskoor presenteert de krachtige koraalmelodie; de baspartij in dit deel is gebouwd op een chromatisch dalende lijn (uitdrukking van lijden en dood) die sterk aan een chaconne doet denken. Deze dalende baslijn keert heel vaak op verschillende toonhoogtes terug, niet alleen bij de basinstrumenten, maar ook bij de hobo’s, de zangers, en ook bij de violen.
Het daaropvolgende duet-aria "Wir eilen mit schwachen, doch emsigen Schritten" drukt een gevoel van urgentie en vastberadenheid uit.
De recitatieven en aria's die volgen, gaan dieper in op de persoonlijke worstelingen van de ziel met zonde en schuld, en bieden troost en hoop door het offer van Christus.
De cantate sluit af met een krachtig koor, "Herr! ich glaube, hilf mir Schwachen", dat een bevestiging van geloof en vertrouwen uitdrukt.
Ter gelegenheid van 600 jaar Hilversum word het lied ‘Flos Florum’ van Guillaume Dufay uitgevoerd, een compositie van 600 jaar oud.
De Bachcantate ‘Jesu, der du meine Seele’ (BWV 78) van J.S. Bach is 300 jaar geleden gecomponeerd.
Ten slotte is speciaal voor deze gelegenheid, in opdracht van Cantate op de Brink, de compositie ‘Partita per Hilversum’ door Andrew Clark gecomponeerd.
De componist sluit aan op de instrumentale bezetting van de cantate: strijkers, twee hobo’s en fluit. Als partner van één van de zangeressen van het Groot Omroep Koor is hij als goed bekend met Hilversum en nodigt het publiek uit stil te staan bij de enorme tijdspanne van 600 jaar, een periode waarin Hilversummers lief en leed gedeeld hebben. “Als buitenlander kende ik het woord 'Hilversum' eerder dan 'Amsterdam'. De geheimzinnige naam stond op iedere radio en wekte mijn nieuwsgierigheid. Intussen ben ik vaak in Hilversum en heb ik veel vrienden onder de musici van de omroep”, aldus de componist Andrew Clark. “Met mijn ‘Partita per Hilversum’ wil ik aansluiten bij oude tradities. Ook Bach schreef partita's en gebruikte bestaande koralen als uitgangspunt. Mijn Partita heeft als basis het lied: 'das Alte Jahr vergangen ist'. Het is een mooie gedachte: mensen komen en gaan, leven en sterven, maar de stad blijft. Ook muziek blijft en we kunnen van klanken, of die nu 600 of 300 jaar geleden opgeschreven zijn, of nu, blijven genieten”.
Sopraan Heleen Meijer werd opgeleid door zangpedagoge Marjan Kuiper en volgde masterclasses bij onder anderen Margreet Honig, Noelle Barker, Ton Koopman, Johannette Zomer en Evelyn Tubb. Heleen treedt op als solist bij koren en oratoriumverenigingen, waar zij een gevarieerd repertoire zingt: van de vroege barokmuziek van Monteverdi en Schütz, tot passies, missen en cantates van Bach en Telemann, Händel's oratoria, religieuze muziek van Mozart, Haydn, Mendelssohn, Brahms en Fauré, en 20e eeuwse muziek van componisten als John Rutter en Benjamin Britten. Zij heeft een vaste aanstelling bij het Groot Omroepkoor.
De Nederlandse alt Chantal Nysingh studeerde aan het Artez Conservatorium Zwolle. Zij zingt sinds 2018 bij het Groot Omroepkoor.
De in Mexico geboren Felipe Gallegos heeft zich ontwikkeld als een klassieke tenor in oratorium, concertmuziek en opera. Hij begon zijn studie aan de Universiteit van Guadalalara, daarna won hij verschillende beurzen van het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten van Mexico om zijn studies in het buitenland voort te zetten. Onder zijn leraren bevinden zich Carlos Aransay, Katherine Cieszinsky, Corradina Caporello, Claude Corbeil en Joan Dornemann. Hij studeert momenteel aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Catrin Wyn-Davies en Rita Dams. Op het concertpodium zong hij evangelist-rol en aria's van Johannes Passion van Bach, evenals o.a. het Magnificat en Cantata BWV 111. Ook zong hij solo’s in Il Vespro della Beata Vergine van Monteverdi met Capella Barroca de México, Requiem van Mozart, Negende Symfonie van Beethoven met OFUNAM en Pasión según San Marcos van Osvaldo Golijov en was hij te gast bij de Opera de Bellas Artes in México.
Jasper Schweppe studeerde in Zwolle bij Lodewijk Meeuwsen (DM eindexamen 1995) en in Den Haag bij Meinard Kraak (UM eindexamen 1998). In 1999 won Jasper in Parijs het internationale Musicora concours voor Frans lied uit de twintigste eeuw. Daaruit volgden diverse optredens. Hij was van 1996 tot 2005 eerste bas bij het Groot Omroepkoor. Hij zong met het GOK talloze producties met grote werken en beroemde dirigenten. Sinds 2005 is hij aangesteld bij het Nederlands Kamerkoor en remplaceert hij bij het GOK, de Nederlandse Bachvereniging, het koor van de Nationale Opera en het Amsterdam Baroque Choir en het SWR Vokal Ensemble.
Tenor Harry van Berne studeerde cello en solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Verdere studie werd gevolgd bij o.a. Margreet Honig in Amsterdam en Anthony Rolfe Johnson in London. Harry van Berne maakt deel uit van het Gesualdo Consort Amsterdam en het Quink Vocaal Ensemble. Ook geeft Harry cursussen, masterclasses en workshops over specifieke onderwerpen of stijlperiodes, zowel voor solozangers als voor ensembles. Als hoofdvakdocent solozang is Harry verbonden aan het ArtEZ conservatorium. Vanaf het seizoen 2018-2019 is Harry verbonden aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) als docent in de Master Ensemblezang. De laatste jaren is Harry ook werkzaam als dirigent van koorprojecten.
Het eerste optreden van het Dudok Kamerkoor tijdens een cantate vesper op de Brink dateert uit 2007. Onder leiding van Johan Rooze werkte het koor op 17 mei mee aan de uitvoering van BWV 11, beter bekend als het Himmelfahrtsoratorium. De leden van dit ad hoc samengestelde kamerkoor waren merendeels gerekruteerd uit het grotere Dudok Ensemble waar Johan Rooze sinds 1999 de artistieke spil van was. Na diens vertrek naar zijn tweede vaderland Zuid-Korea in 2008, zingt het Dudok Kamerkoor jaarlijks één productie bij Cantate op de Brink onder leiding van Harry van Berne.
De inleiding wordt verzorgd door Heleen Weimar.
volg ons op
/
built with Grav CMS