Seizoen 2020-2021

Seizoen 2020-2021

Cantatevespers in het 15e seizoen 2020-2021


  • 5 september 2020: Ich will den Kreuzstab gerne tragen, BWV 56
  • 26 september 2020: Ich bin ein guter Hirt, BWV 85
  • 21 november 2020: Christus der ist mein Leben, BWV 95
  • 9 januari 2021: Sie werden aus Saba alle kommen, BWV 65
  • 27 februari 2021: Allein zu dir, Herr jesu Christ, BWV 33
  • 10 april 2021: Christ lag in Todesbanden, BWV 4


Het doorgaan van deze cantatevespers, het aantal toegangsplaatsen en de bezetting van koor en orkest is onder voorbehoud van eventuele beperkende maatregelen.


5 september 2020: Ich will den Kreuzstab gerne tragen, BWV 56

Deze cantate is vanwege het beperkte aantal toegangsplaatsen alleen voor de Vrienden van Cantate op de Brink toegankelijk.

Bach schreef deze 'solocantate' (die niet echt een solocantate is, de cantate eindigt met een vierstemmig koraal) voor bas voor de negentiende zondag na Trinitatis.
De tekst van Christoph Birkmann, predikant te Neurenberg, is beeldend en beschrijft de levensreis als het dragen van een kruis en een vaartocht over woest water.
De eerste aria begint beeldend met een stijgend motief, alsof de zanger het kruis daadwerkelijk oppakt. Bij het woord 'Kreuzstab' noteert Bach de noot cis, een c met een kruis ervoor. Om dit te accentueren spelde Bach in de partituur het woord 'Kreuzstab’ als 'Xstab’!

Deze cantate is vanwege het sterk beperkte aantal toegangsplaatsen alleen voor de Vrienden van Cantate op de Brink toegankelijk.

Met medewerking van de Hilversumse stadsdichter Mieke van Zonneveld

Solist

Florian Just

Florian Just begon zijn zangopleiding als lid van het Dresdner Kreuzchor. Later studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Conservatoire de Metz in de Opera- en Liedklas van Udo Reinemann. Florian Just is een veelgevraagd solist in onder meer Bach’s Weihnachtsoratorium, de Matthäus- en Johannespassie, Mahlers orkestliederen en Carl Orff's Carmina Burana. Florian Just won verschillende prijzen op internationale concoursen.

Dirigent

Hanna Rijken

Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, promoveerde in december 2017 aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam op een dissertatie "My Soul Doth Magnify’. The Appropriation of the Anglican Choral Evensong in the Netherlands.’ Ze werkt als Postdoc Researcher aan een vervolgonderzoek over de Choral Evensong. Het onderzoek is een samenwerking tussen Oxford University en de PThU Amsterdam.
Sinds 2016 is ze verbonden aan het Rotterdams Conservatorium als docent Kerkmuziek - Liturgiek.
Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble powered by PThU. Ze studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht en Tilburg en aan de PThU Amsterdam. Daarnaast studeerde ze koordirectie, kerkmuziek en dwarsfluit met specialisatie traverso aan het Conservatorium van Amsterdam.

Koor

Vanwege de beperkende maatregelen zal er geen koor zijn.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Heleen Weimar.

Deze cantate is vanwege het beperkte aantal toegangsplaatsen alleen voor de Vrienden van Cantate op de Brink toegankelijk.