Cantatevesper 8 maart 2014

Poster 8 maart 2014

Cantate Jesus nahm zu sich die Zwölfe, BWV 22 van J.S. Bach

 

Kaspar Kröner

Kaspar KrönerKaspar Kröner begon zijn muzikale opleiding met een studie altviool aan de Hochschule für Musik „Hanns Eisler” in Berlijn. Nadat hij zijn altstem had ontdekt, werd hij aan hetzelfde instituut door Scot Weir, Stewart Emerson en Wolfram Rieger begeleid bij de eerste stappen in zijn ontwikkeling als countertenor. Om zich te specialiseren in de authentieke uitvoeringspraktijk zette hij zijn zangstudie voort aan de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Michael Chance, Peter Kooij, Jill Feldman, Rita Dams en Diane Forlano. Daarnaast volgde hij masterclasses bij onder meer Helmut Rilling, Barbara Schlick, Gefrey Gall, Stephen Stubbs, Hilliard Ensemble, Thomas Quasthoff en Jard van Nes.

Kaspar Kröner brengt een gevarieerd repertoire van Lied, Oratorium en Opera als solist en met ensembles als het Nederlands Kamerkoor, Amsterdam Baroque Choir, Huelgas Ensemble, Cinquecento en Cappella Amsterdam. Hij vertolkte verschillende operarollen zoals Arsamenes (Xerxes), Medoro (Orlando) en Tolomeo (G. Cesare) van G.F. Händel en Apollo (Apollo & Hyazinth) van W.A. Mozart. Daarbij werkte hij samen met dirigenten als Ton Koopman, Daniel Reuss, Pablo Heras Casado, Risto Joost, Paul van Nevel, Mike Fentross, Jörg-Peter Weigle, Richard van Schoor en Hermann Bäumer.

Als ontvanger van een studiebeurs van de „Studienstiftung des deutschen Volkes” en de „Förderpreis der Musikakademie Rheinsberg” nam hij deel aan diverse producties met moderne muziek, waaronder wereldpremières van speciaal voor hem geschreven werken.

In de nabije toekomst zal Kaspar Kröner als solist meewerken aan diverse concerten en operaproducties (o.a. ORFEO van Monteverdi met Sasha Waltz en Pablo Heras Casado in Amsterdam, September 2014).

Harry van Berne

Harry van Berne Tenor Harry van Berne studeerde cello en solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Verdere studie werd gevolgd bij o.a. Margreet Honig in Amsterdam en Anthony Rolfe Johnson in London.

Harry van Berne is een veelgevraagd solist in opera, op concerten en oratoriumuitvoeringen.

Tevens geeft hij liedrecitals, daarbij begeleid door piano of luit.

Als solist wordt Harry geïnviteerd om te concerteren, naast de concerten in eigen land en de andere landen van West-Europa, o.a. in de USA, het Midden-Oosten, Japan en Zuid-Amerika.

Zijn uitgebreide repertoire omvat werken uit alle stijlperiodes: van de vroege Middeleeuwen tot en met composities van eigentijdse muziek, waarvan sommige speciaal voor hem werden geschreven. Naast zijn solistische activiteiten heeft ook de professionele ensemblezang zijn aandacht: hij maakt deel uit van de solistisch bezette, internationaal gereputeerde ensembles: Gesualdo Consort Amsterdam en het Quink Vocaal Ensemble. Ook geeft Harry cursussen, masterclasses en workshops over specifieke onderwerpen of stijlperiodes, zowel voor solozangers
als voor ensembles.

Als hoofdvakdocent solozang is Harry verbonden aan het ArtEZ conservatorium en tot medio 2014 als studieleider zang aan het Conservatorium van Amsterdam.
De laatste jaren is Harry ook werkzaam als dirigent van koorprojecten.

Joris van Baar

Joris van BaarDe bas-bariton Joris van Baar studeert sinds 2013 aan het Conservatorium van Amsterdam.
Als kind was hij te zien in The Sound of Music (V&V Entertainment), speelde hij de première in Theater de Efteling en zong hij op de cd-opname. Slechts enkele jaren later werd hij toegelaten tot het Fontys Conservatorium in Tilburg. Op de Muziektheateropleiding onder begeleiding van Edward Hoepelman kreeg hij klassieke én lichte zanglessen bij respectievelijk Harry Ruijl en Katrien Verheijden, naast een intensief dans- en spelprogramma. Vanwege een groeiende interesse voor klassieke muziek heeft hij aldaar besloten om over te stappen naar klassieke zang. Nog tijdens het VWO begon hij aan zijn studie in Amsterdam bij Harry van Berne.
Joris heeft onder meer ervaring opgedaan als koorzanger in diverse cantates van J.S. Bach, diens Weihnachtsoratorium, Johannespassion en Magnificat.

Cees van der Poel

Cees van de Poel

Cees van der Poel studeerde orgel bij Albert de Klerk in Haarlem en bij Hans van Nieuwkoop en Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast rondde hij in Amsterdam een studie kerkmuziek af en aan het Maastrichts Conservatorium een hoofdvakstudie piano bij Frédéric Meinders en Joop Celis.

Van der Poel is werkzaam als uitvoerend musicus, docent en koordirigent. Hij werkt als adviseur op orgelbouwgebied onder meer in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Verder maakt Van der Poel deel uit van de redactie van maandblad ‘Het Orgel’ en werkte hij mee aan de encyclopedie ‘Het Historische Orgel in Nederland’. Op dit moment verzorgt hij enkele malen per jaar een muziekrubriek in het makelaarsblad Qualis.

Sinds 2007 is hij de vaste continuospeler van La Barca Leyden. Behalve aan opnames van dit ensemble werkte hij ook mee aan cd-projecten met muziek van de Finse componist Tauno Marttinen en nam hij voor Naxos een deel van het orgelwerk van de zeventiende-eeuwse Nederlandse componist Anthoni van Noordt op. Van der Poel is beheerder van het orgel in De Rode Hoed in Amsterdam.

Kamerkoor Akkoord

Kamerkoor ’Akkoord’ is ontstaan in 2003 op initiatief van een groep enthousiaste zangers en zangeressen die met elkaar wilde gaan musiceren onder leiding van Cees van der Poel. Doel is met een twintigtal zangers die geen problemen hebben met muziek lezen een grote variatie aan composities in te studeren en ten gehore te brengen. In de sfeervolle ambiance van ‘Het Kerkje aan de Dijk’ in Kortenhoef gaf het koor haar eerste concert.