Rudmer de Vries

Rudmer de VriesTenor Rudmer de Vries begon zijn carrière niet als zanger, maar als hoornist. Hij was 10 jaar toen hij zijn eerste muziekles op dit instrument kreeg. In 2004 volgde hij solfège bij Rein Ferwerda. In deze periode werd hij ook lid van Vocaal Ensemble Cantatrix, waar zijn voorliefde voor het zingen ontstond. In 2008 werd hij toegelaten op het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daar studeerde hij zang bij Jan van Zelm en hoorn bij Frank Brouns. Tevens volgde hij lessen koordirectie bij Louis Buskens.
Vanaf 2009 studeerde Rudmer zang bij Lenie van den Heuvel en Frans Fiselier aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 2013 cum laude afstudeerde. Hij vervolgde zijn masteropleiding in Den Haag bij Frans Fiselier. Vanaf september 2014 zal hij zijn masterstudie voortzetten aan de Dutch National Opera Academy (DNOA).
Behalve bij zijn vaste docent Frans Fiselier volgt hij regelmatig master classes en coaching bij Meinard Kraak, Miranda van Kralingen en Geert Smits.
Rudmer is regelmatig als solist te horen in verscheidene cantates en oratoria, waaronder Bachs Weihnachtsoratorium en Matthäus Passion, de Petite messe solennelle van Rossini en de Messiah van Händel. Zijn repertoire strekt zich uit van vroege componisten als Claudio Monteverdi tot aan hedendaagse werken van o.a. Bernard van Beurden. Zijn interesse ligt ook bij onbekend en vergeten repertoire van bekende en onbekende componisten.
Met pianiste Rixt van der Kooij trad hij voor het voetlicht in de serie Jong Vocaal 2013 en Vocaal drieluik 2014, waar onbekende Zweedse en Franse componisten centraal stonden. Verder treedt hij met de pianist Frans-Douwe Slot regelmatig op in verschillende recitals, met liederen en aria’s van o.a. Debussy, Donizetti, Huygens, Fauré, Mozart, Schumann en Tosti.
In maart 2012 heeft Rudmer meegewerkt aan de productie Die Zauberflöte van Opera Zuid, onder leiding van Per-Otto Johansson. De regie was in handen van Bruno Berger-Gorski.
Op 23 juni 2012, tijdens het duo-concert van Cantatrix en de King’s Singers, ging het door hem gecomponeerde stuk Da Pacem, Myn Tinzen voor tenor en koor in première. Hierin nam hij de solo voor zijn rekening. Deze compositie is in 2013 op cd opgenomen.