Elsbeth Gerritsen

Elsbeth GerritsenDe mezzo-sopraan Elsbeth Gerritsen werd opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna werd zij enkele jaren gecoached door Jard van Nes.

Als soliste is Elsbeth Gerritsen regelmatig te gast bij diverse koren en orkesten. Zo zong zij onder meer de Altrapsodie van Brahms, de Wesendonklieder van Wagner, Alexander Nevsky van Prokofjef, en M is for Man, Music, Mozart van Andriessen. Ook zingt zij veel oratoriumrepertoire, waaronder de Johannes en Matthäus Passion van Bach, het Gloria van Vivaldi, het Stabat Mater van Pergolesi, de Petite Messe Solennelle van Rossini, en L´Enfance du Christ van Berlioz.

Elsbeth Gerritsen is de alt in Quink, een vocaal kwintet dat internationale bekendheid geniet. Tevens zingt zij graag kamermuziek.

Elsbeth Gerritsen vertolkte onder andere de rollen van Miranda in The Tempest van Purcell, Orfeo in Orfeo ed Euridice van Gluck, Marthe in Faust van Gounod, Eliza in The Zoo van Sullivan, en Mrs. Noye in Noye’s Fludde van Britten.

Ook heeft ze enkele wereldpremieres op haar naam staan: de rol van Greta in Autland van Sergei Newski (Ruhrtriennale), Aurore Noire in Colorful Penis van Maria de Alvear (Dresdner Tage für zeitgenössische Musik), Dienstertje in De Roep van De Kinkhoorn van Bart Visman (Opera Trionfo), en Yola in Two Caravans van Guy Harries (Kameroperahuis Zwolle). In februari 2011 zong zij de rol van Klytaimnestra in Een Oresteia van Xenakis / Van Parys met Muziektheater Transparant in Antwerpen.

Als soliste werkte zij samen met gerenommeerde ensembles als het Asko| Schönberg Ensemble, het Doelen Ensemble, het Nieuw Ensemble, Ensemble Klangart Berlin, Slagwerkgroep Den Haag, Concerto Barocco, Concerto d’Amsterdam en Camerata Trajectina.

Toekomstige engagementen zijn: De Triomfeerende Min met Camerata Trajectina in het Festival Oude Muziek te Utrecht, Tranen van Bach (een voorstelling rond de motetten van Bach door VocaalLAB en Hollands Diep), de rol van Nel in een nieuwe muziektheaterproductie VALS van THIM Muziektheater, en een herneming van Autland van Sergei Nevsky (rol van Greta) in Moskou en Berlijn.