Bas Ramselaar

Bas Ramselaar werd in 1961 geboren te Amersfoort. Onder leiding van zijn vader Wim Ramselaar zong hij al op zesjarige leeftijd mee in verschillende koren. Zijn eerste zanglessen ontving hij van Miep Zijlstra. Vanaf 1981 studeerde hij solozang aan het Utrechts Conservatorium, gevolgd door privé-studies bij Frans Schouten en Aafje Heynis en interpretatielessen bij Robert Holl. Daarbij was hij tussen 1985 en 2001 vast lid van het vermaarde Nederlands Kamerkoor en maakte hij jarenlang deel uit van het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging.

Als dirigent heeft Bas Ramselaar de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Met ‘zijn’ St. Joris Kamerkoor uit Amersfoort, onder zijn leiding vanaf 1995, voert hij voornamelijk Kerkmuziek uit.
Bas Ramselaar was vanaf 2001 t/m 2015 de vaste dirigent van de Bach Cantorij Baarn en Orkest, waarmee hij alle grote werken, meer dan 60 geestelijke Cantates en de Motetten van J.S. Bach mocht uitvoeren.
Tenslotte is hij dirigent van de Toonkunst Oratorium Vereniging Amersfoort, waarmee hij concerten gaf met o.a. Rossini’s Petite Messe Solennelle, Mendelssohns ‘Elias’, Mozarts Grosse Messe in c klein, ‘Krönungsmesse’ en ‘Vesperae Solennes’, Vierne’s Messe Solennelle, Bachs Matthäus Passion (2 keer) en Johannes Passion, Haydns ‘Die Schöpfung’, Requiemmissen van Verdi, Fauré en Duruflé, ‘Missa Choralis’ van Liszt, ‘Mirror of Perfection’ van Richard Blackford, Händels ‘Messiah’ en de Psalmen 95 + 42, en ‘Die Erste Walpurgisnacht’ van Felix Mendelssohn Bartholdy.
Naast al deze activiteiten is hij regelmatig werkzaam als zangpedagoog, co-repetitor en docent stem- en koorvorming.