Anthony Scheffer

anthony-schefferAnthony Scheffer (1991) omschrijft zichzelf als een muzikale omnivoor, maar dan wel met een grote voorkeur voor de oude muziek (renaissance, barok, classicisme). Al tijdens zijn studies Liberal Arts and Sciences, Musicologie en Muziekwetenschappen steekt hij in de loop der jaren zijn licht op bij dirigenten als Jos Leussink, Bas Ramselaar, Jos van Veldhoven en Ton Koopman. Naast de viool ligt zijn passie al spoedig op het vlak van dirigeren. Ook daarin betoont hij zich een gezonde veelvraat en gaat hij bij genoemde dirigenten graag in de keuken kijken. Daarnaast is Scheffer steeds geïnteresseerd in de feedback van instrumentalisten en vocalisten in zijn favoriete repertoire. Hij deinst er niet voor terug om opgedane kennis ook naar de praktijk te vertalen, getuige zijn recente initiatief om barok-cello te leren spelen.
Zijn studies – deels afgerond deels nog dagelijkse werkelijkheid – brengen hem automatisch tot gedegen bronnenonderzoek om musicologische en historische achtergronden van de uitvoerings- en muziekpraktijk bloot te leggen en die vervolgens tijdens uitvoeringen te toetsen.
Die uitvoeringen en concerten worden per jaar talrijker. Inmiddels stond en staat hij voor diverse ensembles en orkesten en had hij gastoptredens in Hilversum, Cantate op de Brink, en in de Westerkerk (cantatediensten).
In Amersfoort is hij artistiek leider van Capella Amersfoort en in Baarn is hij één van de twee vaste dirigenten (naast Boudewijn Jansen) van de Bach Cantorij Baarn.