• Cantate op de Brink

  Opnieuw een Bachtraditie in de Mediastad Hilversum

 • Cantatevespers op zaterdagmiddag

  Geniet van Bachcantates in de Grote Kerk
  en luister naar het verhaal erachter!

 • Seizoen 2018 - 2019

  Het nieuwe seizoen belooft weer vijf fraaie uitvoeringen
  door top-solisten, koor en orkest

1930 maal dank!

1930 bezoekers genoten van de diverse cantates van J.S. Bach en hoorden het verhaal achter de cantates die gedurende seizoen 2017 - 2018 klonken in de Grote Kerk in Hilversum.
Onze dank gaat ook dit keer weer uit naar de koren, solisten, musici in het orkest en inleiders die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.
Ook de musici uit het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroep Koor verzorgden een prachtige uitvoering van Bach's Ratswahlkantate met als inleider burgemeester Broertjes van Hilversum.

Maar bovenal zijn wij zijn dankbaar dat u, de bezoeker, onze cantatevespers heeft bezocht!

Hieronder de cantates van seizoen 2018 - 2019

29 september 2018

Herr, deine Augen sehen nach dem Glaube, BWV 102

Bach componeerde deze cantate voor de tiende zondag na Trinitatis, 25 augustus 1726. Onderwerp van de evangelezing voor die zondag is de verdrijving van de geldwisselaars uit de tempel en de aankondiging van de verwoesting van Jeruzalem.

24 november 2018

Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 140

Een cantate met ruimte voor beschouwing, afweging en schildering van emoties over de parabel van de wijze en de dwaze maagden waarbij de maagden het bruiloftsfeest missen omdat ze geen olie voor hun lampen gereed hadden toen de bruidegom arriveerde.
Deze cantate wordt uitgevoerd door solisten en musici uit het Groot Omroep Koor en het Radio Filharmonisch Orkest.

26 januari 2019

Herr, wie du willt, so schicks mit mir, BWV 73

Bach componeerde deze korte cantate in Leipzig voor 24 januari 1724, de derde zondag na Driekoningen. De evangelielezing vertelt over de genezing van een melaatse en van het kind van een Romeinse legeroverste. In de cantatetekst wordt de thematiek van genezing omgebogen naar een reflectie over de dood en onderwerping aan Gods wil: 'Heer, als u wilt, kunt u mij rein maken'.
In de muzikale uitwerking neemt het getal drie een belangrijke plaats in.

23 maart 2019

Deel I uit de Johannes Passion, BWV 245

Bach schreef de Johannes-Passion (gebaseerd op de Lutherse vertaling van het evangelie naar Johannes) in 1724. Het Johannesevangelie is verhalender en dynamischer dan de andere evangeliën, Bach heeft dit meesterlijk tot uiting gebracht in deze passie. De Johannes-Passion kent in Nederland niet zo'n grote en levendige traditie als de Matthäus-Passion. Voor het eerst voert Cantate op de Brink in de Grote Kerk het eerste deel van deze passie uit.

18 mei 2019

Christ unser Herr zum Jordan kam, BWV 7

Bach schreef deze cantate voor de geboortedag van Johannes de Doper (24 juni) welke precies zes maanden valt vóór de dag waarop we de geboorte van Christus vieren (25 december). In deze cantate behandelt Bach de belangrijkste gebeurtenis uit het leven van Johannes: het dopen van Christus. Hij doet dat aan de hand van het koraal Christ unser Herr zum Jordan kam, het dooplied dat Luther in 1541 schreef op een melodie van Johann Walter.

Initiatief en doelstelling

De initiatiefnemers van Cantate op de Brink worden gemotiveerd door liefde voor de muziek van J.S. Bach. Ze geloven in de zeggingskracht van het gezongen Woord. Ze willen een kader bieden en de randvoorwaarden scheppen, waarin de religieuze muziek van Bach en tijdgenoten goed tot haar recht kan komen. Zij hopen hiermee veel mensen te bereiken, die de cantates met enthousiasme zullen uitvoeren* en beluisteren.

* Elke cantatevesper start met het oefenen met de aanwezigen van het slotkoraal van de cantate, zodat deze tijdens de uitvoering kan worden meegezongen.
Een daartoe uitgenodigd persoon houdt een korte inleiding om de muziek en teksten enige duiding te geven.