10 april 2021: Christ lag in Todesbanden BWV 4

10 april 2021: Christ lag in Todesbanden, BWV 4

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

'Christ lag in Todesbanden' is een Paaslied dat Luther in 1524 publiceerde. Dit lied is gebaseerd op de Paashymne 'Christ ist erstanden', die op zijn beurt is gebaseerd op de Paas-sequens 'Victimae Paschali laudes'.
Bach heeft in deze cantate alle 7 verzen van Luthers Paaslied op muziek gezet (koraalvariatie per omnes versus) en van een korte instrumentale sinfonia voorzien. Hij voerde deze cantate, BWV 4, in Leipzig uit in 1724 en 1725.

Solisten

Marjon Strijk

Sopraan Marjon Strijk Strijk studeerde solozang bij Jeanne Companjen en Eugenie Dietewig. Masterclasses volgde zij o.a. bij Michael Chance en Ulrich Eisenlohr. Marjon Strijk zingt, naast haar solo-optredens, in verscheidene professionele ensembles en werkte met vele dirigenten o.a.: Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Harry van der Kamp, Klaas Stok en Stephan MacLeod.

Tobias Segura Peralta

Tobias Segura Peralta auditeerde op achtjarige leeftijd voor de Kathedrale Koorschool Utrecht. Daar kreeg hij les van Gerard Beemster. Onder begeleiding van Bas Ramselaar bereidde hij zich voor op zijn opleiding aan het conservatorium te Utrecht, waar hij in 2017 cum laude afstudeerde bij Jon Thorsteinsson. Tobias wordt momenteel gecoacht door Alex Potter en Xenia Meijer. Hij volgde diverse lessen en masterclassses. Hij zingt o.a. bij het Nederlands Kamerkoor, het koor van De Nationale Opera en De Nederlandse Bachvereniging. Tobias is naast zanger ook werkzaam als dirigent en vocal coach.

William Knight

William Knight startte zijn koorcarrière in het koor van St. Paul’s Cathedral in Londen. Hij studeerde muziek aan de universiteit van York.
Daarna zong hij met beroemde ensembles als The Sixteen, het Geoffrey Mitchell Choir en het Gabrieli Consort en in de koren van Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Brompton Oratory en Temple Church.
Begin 2014 verhuisde William naar Nederland. Naast het zingen in het Nederlands Kamerkoor, werkt William regelmatig met Collegium Vocale Gent, Capilla Cayrasco en Capella Amsterdam.

Kees Jan de Koning

Kees Jan (1961) studeerde eerst blokfluit aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het afronden van zijn eerste studie in 1983 begon hij met zanglessen. In 1992 sloot hij zijn zangopleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1992 werd Kees Jan zangdocent aan het Koninklijk Conservatorium. Hij vormt het fundament van het vermaarde Quink Vocaal Ensemble. Hij zingt regelmatig bij internationale ensembles zoals het Huelgas Ensemble, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Egidius Kwartet en Weser Renaissance. Als solist treedt hij op in opera- en oratoriumconcerten. De laatste jaren werkt Kees Jan ook als projectdirigent en vocale koorcoach. Kees Jan maakt sinds 1992 deel uit van het Nederlands Kamerkoor.

Dirigent

Harry van Berne

Tenor Harry van Berne studeerde cello en solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Verdere studie werd gevolgd bij o.a. Margreet Honig in Amsterdam en Anthony Rolfe Johnson in London. Harry van Berne maakt deel uit van het Gesualdo Consort Amsterdam en het Quink Vocaal Ensemble. Ook geeft Harry cursussen, masterclasses en workshops over specifieke onderwerpen of stijlperiodes, zowel voor solozangers als voor ensembles. Als hoofdvakdocent solozang is Harry verbonden aan het ArtEZ conservatorium. Vanaf het seizoen 2018-2019 is Harry verbonden aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) als docent in de Master Ensemblezang. De laatste jaren is Harry ook werkzaam als dirigent van koorprojecten.

Koor

Het koor is solistisch bezet.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Machteld van Woerden