27 februari 2021: Allein zu dir, Herr jesu Christ, BWV 33

27 februari 2021: Allein zu dir, Herr jesu Christ, BWV 33

Deze cantatevesper is onder voorbehoud van de dan geldende richtlijnen!

De koraalcantate “Allein zu dir, Herr Jesu Christ” (BWV 33) werd gecomponeerd voor de 13de zondag na Trinitatis en is voor het eerst uitgevoerd op 3 september 1724 in Leipzig. Bach baseerde de cantate op de gelijknamige hymne van Konrad Hubert uit 1540.
Bach componeerde deze cantate in 1724, in zijn tweede jaar als cantor van de Thomaskirche in Leipzig bij Bijbellezingen Galaten 3, 15-22 en Lucas 109, 23-37: de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan.
Het centrale thema van de cantate is de genade van de barmhartigheid.

Locatie en aanvang.
Slotkoraal

Solisten

Onderstaande bezetting is mogelijk onvolledig, en onder voorbehoud.

Elsbeth Gerritsen

Mezzo-sopraan Elsbeth Gerritsen studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht waar zij in aanraking kwam met de historische uitvoeringspraktijk. Na haar doctoraal examen studeerde zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en Jard van Nes. Inmiddels maakt Elsbeth Gerritsen als zangeres deel uit van de Nederlandse Bachvereniging, en is zij de alt in Quink, en maakt zij deel uit van het Nederlands Kamerkoor. Zij soleerde met gerenommeerde ensembles als Asko|Schönberg, Camerata Trajectina, Klangart Berlin, en VocaalLAB. Ook zingt zij veel oratoriumrepertoire en is zijn in opera te horen.

Florian Just

Florian Just begon zijn zangopleiding als lid van het Dresdner Kreuzchor. Later studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Conservatoire de Metz in de Opera- en Liedklas van Udo Reinemann. Florian Just is een veelgevraagd solist in onder meer Bach’s Weihnachtsoratorium, de Matthäus- en Johannespassie, Mahlers orkestliederen en Carl Orff's Carmina Burana. Florian Just won verschillende prijzen op internationale concoursen.

Dirigent

Dennis Broeders

Dennis Broeders (1990) studeerde aan het ArtEZ Conservatorium de hoofdvakken piano en koordirectie met als bijvak zang. Hij volgde tweemaal de Kurt Thomas Cursus en daarna een vervolgopleiding koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt. Dennis is de vaste dirigent van Ensemble Illustre en oratoriumvereniging Cantarella. Daarnaast werkt hij momenteel met het Leids Projectkoor en korte projecten met de cantorij van de Arkelse koepelkerk. Als invaller en repetitor heeft hij met vele koren gewerkt.

Koor

Ensemble Illustre

Ensemble Illustre is een gezelschap van jonge musici met een passie voor oude muziek. Ensemble Illustre werd in het voorjaar van 2013 opgericht met als doel oude muziek uit de renaissance en barok in een educatieve sfeer uit te voeren. Ensemble Illustre staat onder leiding van artistiek leider Dennis Broeders.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door n.n.b.