21 november 2020: Christus der ist mein Leben, BWV 95

21 november 2020: Christus der ist mein Leben, BWV 95

Deze cantate is geschreven voor 16e zondag na Trinitatis en is voor het eerst uitgevoerd op 12 september 1723.
De evangelielezing van deze zondag is het verhaal van de opwekking van de jongeling van Naïn.

De cantate schildert de strijd tussen de machten van het leven en de dood; de dood die verderop bezongen wordt als een slaap waarin het lichaam tot rust kan komen en waaruit het zal opstaan. Zoals de jongeling van Naïn zal ook elke gelovige tot opstanding worden gewekt.

In deze cantate zijn maar liefst vier koraalstrofen verwerkt en roept Bach met vorm en kleur en ritmes uitgesproken beelden op.Uitgesproken syncopen bij de Oboe d'amore in het eerste deel (handschrift ws. J.A. Kuhnau)

Aanvang

Programmaboekje

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Solisten

Onderstaande bezetting is mogelijk onvolledig, en onder voorbehoud.

Margreet Rietveld

Sopraan Margreet Rietveld (1988) behaalde in 2011 haar bachelor-diploma klassiek zang aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle, als studente van Lodewijk Meeuwsen en Riekje Bakker. Na haar conservatorium-opleiding studeerde ze bij Harry van Berne, momenteel wordt ze gecoacht door Frans Fiselier en Heleen Koele. Margreet was als soliste al te horen in vrijwel alle grote oratoria van Bach, Händel, Haydn, Brahms, Mozart, etc. Ze maakt deel uit van diverse professionele ensembles als Kamerkoor Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden, Cappella Amsterdam (Daniël Reuss) en Collegium Vocale Gent (Philippe Herreweghe). Als soliste nam Margreet deel aan masterclasses van Barbara Hannigan, Meribeth Dayme en Barbara Schlick.

Chantal Nysingh

De Nederlandse alt Chantal Nysingh studeerde aan het Artez Conservatorium Zwolle. Zij zingt sinds 2018 bij het Groot Omroepkoor.

William Knight

William Knight startte zijn koorcarrière in het koor van St. Paul’s Cathedral in Londen. Hij studeerde muziek aan de universiteit van York.
Daarna zong hij met beroemde ensembles als The Sixteen, het Geoffrey Mitchell Choir en het Gabrieli Consort en in de koren van Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Brompton Oratory en Temple Church.
Begin 2014 verhuisde William naar Nederland. Naast het zingen in het Nederlands Kamerkoor, werkt William regelmatig met Collegium Vocale Gent, Capilla Cayrasco en Capella Amsterdam.

Kees Jan de Koning

Kees Jan (1961) studeerde eerst blokfluit aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het afronden van zijn eerste studie in 1983 begon hij met zanglessen. In 1992 sloot hij zijn zangopleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1992 werd Kees Jan zangdocent aan het Koninklijk Conservatorium. Hij vormt het fundament van het vermaarde Quink Vocaal Ensemble. Hij zingt regelmatig bij internationale ensembles zoals het Huelgas Ensemble, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Egidius Kwartet en Weser Renaissance. Als solist treedt hij op in opera- en oratoriumconcerten. De laatste jaren werkt Kees Jan ook als projectdirigent en vocale koorcoach. Kees Jan maakt sinds 1992 deel uit van het Nederlands Kamerkoor.

Dirigent

Cees van der Poel

Cees van der Poel studeerde orgel bij Albert de Klerk in Haarlem en bij Hans van Nieuwkoop aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Daarnaast rondde hij in Amsterdam een studie kerkmuziek af en aan het Maastrichts Conservatorium een hoofdvakstudie piano bij Frédéric Meinders en Joop Celis. Van der Poel is werkzaam als uitvoerend musicus, docent en koordirigent. Hij werkt als zelfstandig adviseur op orgelbouwgebied en is als zodanig verbonden aan de grote rooms-katholieke en protestantse kerkelijke koepels. In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed begeleidt hij restauraties van monumentale orgels.

Koor

De geplande medewerking van kamerkoor Akkoord is komen te vervallen vanwege de richtlijn 'Coronavirus en regels voor zingen en zangkoren', en dan met name vanwege het volgende:

'Het is verboden om buiten de eigen woning in een groep (2 personen of meer) te zingen.
Amateurkoren mogen dus niet samen zingen.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Christiaan Boers